World Restart a Heart Day

16/10/2019 - 09:16

Leren reanimeren is een belangrijk gegeven. jaarlijks zijn er zowat 10.000 Belgen die een hartstilstand doormaken. Slechts een klein aantal hiervan zal effectief gered worden.

« Op 16 oktober aanstaande zullen, voor het zevende jaar op rij, de Belgische Reanimatieraad (BRC) en de Belgische Cardiologische Liga de wereld dag organiseren om de bevolking meer bewust te maken van de plotse hartstilstand; de «World Restart a Heart Day».

De doelstelling van die dag is het grote publiek attent te maken op de handelingen die levens kunnen redden en hiertoe op te leiden. België telt 30 plotse hartstilstanden per dag en 3 mensen maar zullen overleven! Een lage overlevingskans van 10%. Ongeveer 80% van de plotse hartstilstanden gebeurt thuis of op openbare plaatsen, en dikwijls blijven de getuigen (familie, vrienden, buren, ….) perplex, zonder reactie. Dat is de reden waarom we elk jaar, op 16 oktober, contact zoeken met het grote publiek dankzij onze acties « Jouw handen kunnen levens redden», «Kids save lives» en «Alle burgers van de wereld kunnen een leven redden» om elkeen bewust te maken van het probleem en dit in enkele minuten.

De getuigen van een OHCA, jong en oud, zouden allen bekwaam moeten zijn om de eenvoudige levensreddende handelingen uit te voeren (112 oproepen, effectieve borstcompressies geven en een automatische externe defibrillator aanleggen).

Met campagnes zoals de «World Restart a Heart», kunnen we de overlevingskans van de mensen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand vertonen 2 tot 4 keer verhogen. In België, zouden hierdoor elk jaar tot 3000 levens meer kunnen gered worden!

Deze handelingen stel je eenvoudig weg als burger!

“Een nationaal verplichte training van schoolgaande kinderen heeft het hoogste impact op de toename van het aantal cardio-pulmonale reanimaties (CPR) door omstanders.”1

Dit blijkt de meest succesvolle manier te zijn om de hele bevolking te bereiken. Het hoogst aantal reanimaties door omstanders vinden we in sommige Scandinavische landen waar schoolgaande kinderen sinds tientallen jaren opleiding krijgen in cardiopulmonale reanimatie (CPR).

Om dit te ondersteunen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2015 de 'Kids Save Lives' verklaring goedgekeurd. In deze verklaring raadt men een jaarlijkse reanimatietraining van minimum twee uur aan vanaf de leeftijd van 12 jaar in alle scholen over de hele wereld. Op deze leeftijd zijn kinderen meer ontvankelijk voor opleiding en leren zij gemakkelijker aan om anderen te helpen. Op jonge leeftijd een reanimatieopleiding krijgen is zoals leren zwemmen of met een fiets rijden. Kinderen vergeten niet snel hoe ze een leven kunnen redden. Professionele gezondheidswerkers, leerkrachten die opgeleid werden om CPR aan te leren en anderen kunnen met succes schoolgaande kinderen leren reanimeren. Op die manier kan men dergelijke opleidingen vermenigvuldigen. De reanimatiekennis en de vaardigheden kunnen verder worden verspreid door aan de kinderen te vragen hun ouders en vrienden op te leiden.

Sinds 2018, verplicht de Fédération Wallonie-Bruxelles de leerlingen van de secundaire scholen om de twee jaar een reanimatie opleiding te volgen (CPR-AED). Maar de toegekende budgetten zijn nog onvoldoende om de leerlingen van alle Franstalige scholen op te leiden en de frequentie van de opleidingen (om de 2 jaar) is op dit ogenblik nog ontoereikend.

Vanaf september 2019 wordt voor het vijfde schooljaar op rij, in alle secundaire scholen van de Vlaamse Gemeenschap minstens 2 lesuren CPR gegeven aan de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. De « Task Force » CPR-AED van het Vlaams Ministerie van Onderwijs, zet zijn werk verder teneinde enerzijds de CPR-lessen te veralgemenen naar alle leerjaren van het secundair onderwijs en anderzijds automatische externe defibrillatoren (AED) op de buitenmuren van de scholen te plaatsen.

In België krijgen naar schatting tussen 10.000 en 15.000 personen jaarlijks een plotse hartstilstand; dit is zowat 30 per dag. Meestal is dit het gevolg van een plotse en levensgevaarlijke chaotische hartritmestoornis, namelijk ventrikelfibrillatie, waarbij de hartcontracties wegvallen. Daardoor wordt er geen bloed meer in het lichaam rondgepompt. De hersenen en vitale organen krijgen geen zuurstof meer en het slachtoffer verliest bijna onmiddellijk het bewustzijn. Onherstelbare hersenschade treedt reeds op na 3 minuten. Onmiddellijke actie is dus vereist om de overlevingskansen te verhogen en neurologische schade te vermijden en te beperken. Er is maar één manier om de ventrikelfibrillatie te stoppen: het toedienen van een elektrische schok of anders gezegd een defibrillatie uit te voeren.

Op dit ogenblik telt men in België ongeveer 10.000 automatische externe defibrillatoren of AED-toestellen, waarvan 70% in privébezit (sportclubs, bedrijven…). De Belgische Reanimatieraad, gesteund door de Belgische Cardiologische Liga heeft de ambitie om het aantal publieke AED-toestellen in woonwijken en scholen te verdubbelen. Inderdaad, het verhogen van het aantal beschikbare AED’s, samen met het opleiden van meer mensen in reanimatie, kan in België op termijn leiden tot het redden van 3.000 extra levens per jaar.

Bron: https://www.brc-rea.be/restartaheart/

BijlageGrootte
PDF-pictogram Folder866.41 KB

Ontdek ons aanbod

Safer Training